Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

1890, ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ



 Αρθρο του αμερικάνου δημοσιογράφου και λόγιου F.B. Sanborn που βρέθηκε στο Καστρί την άνοιξη του 1890 μαζί με τους καθηγητές  Perrin και Orris. 
Δημοσιεύθηκε πολλά χρόνια μετά, μαζί με άλλες αναφορές απο το ταξίδι τους στην Ελλάδα, στο περιοδικό λόγου και τέχνης The Granite Monthly το 1912.


Ιτέα, 31 Μαρτίου, 9.30μμ.
Εδώ είμαστε επι τέλους, στα πόδια του Παρνασσού, στην διαδρομή μας προς τους Δελφούς αλλά υποχρεωμένοι να περάσουμε τη νύχτα σε αυτό το θορυβώδες και βρώμικο χωριό λόγω της έλλειψης αλόγων για να πάμε προς τα επάνω μέσα απο τον ιερό ελαιώνα με το φεγγαρόφωτο που είναι υπέροχο απόψε.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

Του Γιάννη Ν. Μπακούρου απο την έκδοση του Δήμου Δελφών " Δελφικές Αναμνήσεις - Τον παλιό καλό καιρό, εκείνο.."

Τα παλιά χρόνια, πριν το μεγάλο πόλεμο, στο χωριό μου, τους Δελφούς, γίνονταν πολλές απαγωγές κοριτσιών.
Οταν ένα παλικάρι έβαζε στο μάτι ένα κορίτσι όμορφο, έστελνε προξενιά στον πατέρα της και τη ζητούσε για γυναίκα του κι οταν δεν τον δεχόντουσαν για κάποιο λόγο αυτός την έκλεβε συνήθως τη νύχτα με τη βοήθεια φίλων του ή συγγενών του με την ελπίδα πως τότε θα τον δεχτούν για γαμπρό για να μην εκτεθεί το κορίτσι. Αλλοι το πετύχαιναν, άλλοι όχι.
Κάμποσα  τέτοια περιστατικά τα θυμάμαι, άλλα τα άκουσα απο τη μάνα μου που έλεγε πως στον καιρό της είχαν κλέψει καμιά δεκαριά κοπέλες, τις καλύτερες του χωριού και μου έλεγε πως ο Μπουρούκας έκλεψε την Ελένη που είχε το σπίτι της ψηλά-ψηλά δίπλα στου Μπακαρίνου και ψάχναν μέρες να τους βρούν και να τους παντρέψουν.
Και ο Νίκος ο Κουνούπης, παλικάρι απο τα λίγα του χωριού, ζήτησε με προξενιά να του δώσουν τη Παναγιού τη