Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΙΑΚΟΣ


          Μια άγνωστη ιστορία της εποχής του Όθωνος απο τους Δελφούς (Καστρί)


 Ο Γάλλος ακαδημαϊκός Γκεμπάρ, επισκεφθείς κατά το 1862 την Ελλάδα και μεταβάς εις τους Δελφούς, έγραψε κατόπιν τας εντυπώσεις του, οι οποίες δίδουν μια ζωντανή εικόνα της ρομαντικής εκείνης εποχής και παρουσιάζει τα διάφορα μέρη της Στερεάς Ελλάδος, με μια δύναμη περιγραφής πρωτοφανή. Οι αναγνώστες της «Κυριακάτικης»* ας απολαύσουν και ας ταξιδεύσουν λίγο, νοερώς, εις άλλες εποχές και άλλους τόπους.

(* Η ιστορία δημοσιεύθηκε στην "Κυριακάτικη" της εφημερίδας "Βραδυνή" τον Φεβρουάριο του 1926)


Ήταν άνοιξη του 1862. Ο Βέπερ πήγαινε εις τους Δελφούς, για να λάβει αντίγραφα των επιγραφών που ήσαν χαραγμένες εις τα θεμέλια του ναού. Τον συνόδευα με δύο εταίρους της Σχολής. Είμεθα πολύ νέοι και πολύ εύθυμοι.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ο ΔΕΛΦΙΩΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΦΗΣ, 1909-1988







Ο Σωτήρης Ραπτόπουλος παρουσιάζει το πορτραίτο το ποιητή με λίγα λόγια και πολλή ποίηση.
(Απο ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στις 27 Μαρτίου 2004).





Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ "ΔΕΛΦΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ"

 -Είναι βαθιός ολοένα όρθρος, που χαράζω στους Δελφούς αυτά τα λόγια. Μια απέραντη σιωπή, η φοβερή βουνίσια σιωπή, σαν κορεσμένη απο το πνεύμα της αιωνιότητας, γεμίζει διάχυτη το διάστημα τριγύρω και βαθιά μου. Ούτ' ένας ήχος δεν ακούεται πουθενά. Και ξαφνικά, μια φοβερή βοή, μια βοή τρανή κι απίστευτη ξεσπά σαν απ' ολούθε.

-Είν' ο μεγάλος άνεμος του Παρνασσού, όπου απροσδόκητα, (τον ξέρουν μόνο εκείνοι π' ώτυχε να τον ακούσουν νάρχεται έτσι), ξεκινά απο τις κορφές στο διάστημα, με μιάν ορμή που λές πως θα συντρίψει και θα κάμει σκόνη, ακόμα και τους βράχους. Ολα γύρα μου και μέσα μου, συθέμελα δονούνται από τον