Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΜΗΔΕΙΑ

Στα πλαίσια της 10ς ANIMRT 2016 το διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma παρουσίασε το βράδυ της 17ης Ιουλίου την εργασία του πάνω στον μύθο της Μήδειας στο σπίτι-μουσείο των Σικελιανών στους Δελφούς. Μια ριζοσπαστική performance βασισμένη στο έργο του Heiner Muller Μήδειας Υλικό σε συμπλοκή με το ποίημα Cascando του Samuel Beckett.
Η παράσταση που έγινε στον αύλειο χώρο του κτιρίου συνοδεύτηκε απο αυτόνομες παρουσιάσεις στο εσωτερικό, την  έκθεση-εγκατάσταση "Τρία εργα για τον Σικελιανό" του Βασίλη Καρκατσέλη, διευθυντή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης  και μια poetry installation της Ιωάννας Σκαντζέλη όπου συμπεριλήφθηκε το κοστούμι της Μήδειας και ποίηση σε υφάσματα (exhibition performances).
Προσεγγίζοντας το έργο με εργαλεία τη Βιο- δυναμική και τον Παριστάμενο Ποιητικό Λόγο, τις μεθόδους του Εργαστηρίου για το σώμα και τον λόγο, η Μήδεια αποκτά μορφή μέσα από τις σωματικές δράσεις που αποτυπώνουν τα βιώματα του performer όπως αυτά προκύπτουν με αφορμή λέξεις του κειμένου, λέξεις που παύουν να είναι φορείς νοημάτων, εντοπίζονται ως σημαίνοντα και επανανοηματοδοντούνται σε παρόντα χρόνο στη διάρκεια της performance.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Μήδεια δεν υπάρχει πριν και μετά. Γίνεται αυτό που παρίσταται την στιγμή του performing, δημιουργείται στο εδώ και το τώρα. Ένα εδώ που πλαισιώνεται με εικαστικά και ηχητικά τοπία που ενσωματώνουν και ενσωματώνονται από τον performer και ένα τώρα που μένει ανοιχτό στην ερμηνεία θεατή - μάρτυρα της κάθε στιγμής.
Μήδεια: παιδοκτόνος, απατημένη σύζυγος ή βάρβαρη; Tίποτα από αυτά. Γυναίκα; "Μήτε γυναίκα. Μήτε άντρας". Μια μορφή που αναζητά την ταυτότητά της. Μια μορφή που, μέσα στην έκσταση του έρωτα, αναζητά την απόλαυση. Μήδεια - Lust.

Συντελεστές:
Σύνθεση κειμένων, σκηνοθετική διδασκαλία Γιάννης Μήτρου
Μορφή Μήδεια, Μάρω Θεοδοσίου
Μορφή Ιάσων, Σεμπάστιαν Τσιφής
Φωτογραφίες απο το καλλιτεχνικό γεγονός: 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου