Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ "ΑΠΟΛΛΩΝ"

ΑΛΟΓΟ, ΕΛΛΟΓΟ,ΠΑΡΑΔΟΞΟ (Εικαστική έκθεση)
Δελφοί, 16-23 Ιουλίου

Στα πλαίσια της 10ης ΑΝΙΜΑRΤ 2016 που γίνεται στους Δελφούς, το Εργαστήριο Εκκλησιαστικών Τεχνών και το 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με καθηγητές τον Δημοσθένη Αβραμίδη και Χάρη Κοντοσφύρη παρουσιάζουν την έκθεση “Αλογο, Ελλογο, Παράλογο”.


Με αφορμή την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, όπου στη Βυζαντινή εικονογραφία παρουσιάζονται μαζί τα τρία στοιχεία του μύθου : άλογο, έλλογο και παράδοξο, οι φοιτητές δημιούργησαν έργα με τη δική τους σύγχρονη οπτική.
Ο Αγιος Γεώργιος (έλλογο) είναι αυτός που σώζει την κόρη απο τον δράκο (παράδοξο). Το άλογο-ίππος βοηθάει στην ηρωική πράξη. Δεν συναντάμε μόνο στη Βυζαντινή απεικόνιση τα τρία στοιχεία. Απο την αρχαιότητα ακόμη ο δράκος ήταν αυτός που ταυτιζόταν με την έννοια του κακού. Ο ίππος με τον ιππέα είναι συνδεδεμένα μαζί. Ενας ήρωας έχει πάντα το ηρωικό άτι του που μαζί διαπράττουν τα ανδραγαθήματα. Ο ήρωας ή ο Θεός φέρνουν πάντα τη λύτρωση στους ανθρώπους απο το κακό.
Ο φόνος του πύθωνα απο τον Απόλλωνα στο μαντείο των Δελφών, η λύτρωση της Ανδρομέδας απο τον Περσέα, όταν αυτός σκότωσε το κύτος, η λύτρωση της Ησιόνης απο τον Ηρακλή, όταν κι αυτός σκότωσε το κύτος ή κατά άλλους τέρας, είναι μερικά απο τα περιστατικά που γνωρίζουμε και μας παρουσιάζουν πως ο ήρωας λυτρώνει απο τον βέβαιο θάνατο την κόρη.
Στα λαϊκά μας παραμύθια αναφέρεται πολλές φορές ο δράκος, η πριγκιποπούλα και το πριγκιπόπουλο με το άσπρο άλογο κλπ. Στα δημοτικά μας τραγούδια συναντάμε παραλογές για Αγίους ή ήρωες, ανθρώπους και δράκοντες.
Η έκθεση μέσα απο τη ζωγραφική και τις γλυπτικές εγκαταστάσεις ενεργοποιεί τον μαγευτικό χώρο του μύθου, του συμβολικού και της πραγματικότητας.
Αλληλεπίδραση έκθεσης : Χάρης Κοντοσφύρης
Συντονισμός : Μαρία Λαγού
Καλλιτέχνες : Κατερίνα Καρούλια, Μίνα Κουζούνη, Μαρία Λαγού, Χάρης Μαργαρίτης, Πέτρος Πετρίδης
Χώρος : Παραδοσιακό καφενείο “Απόλλων”, στο κέντρο των Δελφών.
Φωτογραφίες απο το άνοιγμα της έκθεσης :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου