Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Η ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Εδώ και σαράντα χρόνια στους Δελφούς αναβιώνουμε το Πασχαλινό γλέντι που γινόταν κατά παράδοση μέχρι πρίν τον δεύτερο παγκόσμιο  πόλεμο στην κεντρική μας πλατεία μετά τον Εσπερινό της Αγάπης.
Η γιορτή ξέφτισε όταν ήρθαν οι κακουχίες της κατοχής και ο εμφύλιος και  για δεκαετίες δεν πραγματοποιούνταν.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, επι δημαρχίας  Γιάννη Κολομβότσου και με την υποστήριξη του τότε πολιτιστικού συλλόγου "Σικελιανός" οι Δελφοί άρχισαν ξανά να γιορτάζουν με τον παραδοσιακό Ρουμελιώτικο τρόπο το Πάσχα τους.

-Οι φωτογραφίες είναι απο την γιορτή του Πάσχα στις 18 Απριλίου 1982, 
ευγενική προσφορά του Τάσου Κοτοπούλη απο το αρχείο του-


“ ... Το Πάσχα το χωριό το γλεντούσε στους δρόμους. Ψήνανε καλοθρεμμένα αρνιά στους λάκκους, όπως τους λέγανε, παρέα 5-6 οικογένειες και το φαγοπότι έδινε και έπαιρνε με τραγούδια και το Χριστός Ανέστη και ο καπνός και η κνίσα των αρνιών σκέπαζε όλο το χωριό.
Και το απόγευμα στη Λεκαριά, την μεγάλη πλατεία του χωριού, με την μεγάλη πέτρινη καμάρα και τις δύο βρύσες με το κρύο νερό στηνόταν μεγάλος χορός με τρείς κομπανίες όργανα, δύο με κλαρίνα και μια με την πίπιζα του γέρο-Καντή και το τούμπανο. Ολο το χωριό γλεντούσε στην Λεκαριά. Χορεύανε τα παλληκάρια με τις φουστανέλλες και τα κορίτσια με τα σεγκούνια, χαμηλοβλεπούσες και σεμνές. Και όποιος χόρευε μπροστά, οι συγγενείς που καθόντουσαν σε ξύλινα μαδέρια σηκώνονταν και κέρναγαν τους οργανοπαίχτες πετώντας χρήματα και γινόταν γλέντι τρικούβερτο, που λένε. Και νυφοδιαλέγανε τα παλληκάρια και δίνανε λόγο για αρραβώνα. Και τα γλέντια στην πλατεία βαστούσαν τριήμερο και ο κόσμος μέρες συζητούσε ποιά κοπέλλα ήταν πιο όμορφη και ποιό παλληκάρι έκανε στο χορό πιο πολλά τσαλεμάκια και ήταν λεβέντης και χορευταράς....”
Απόσπασμα απο την διήγηση του Γιάννη Ν. Μπακούρου “Οι Δελφοί το 1933”
Εκδοση : Δελφικά Λαογραφικά, Δελφοί 2000
"Μες της Λεκαριάς τη βρύση
θα φυτέψω κυπαρίσσι
να 'ρχονται ξανθές να πλένουν
μαυρομάτες να ξεπλένουν
να 'ρχεται κι εμέ η αγάπη
να μου στρώνει το κρεβάτι"
-Παραδοσιακό Δελφών-









    Τα Δελφικά Χρονικά σας εύχονται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου