Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ



Με μια διπλή εκδήλωση το Μουσείο Δελφών γιόρτασε την πανσέληνο του Αυγούστου. Αρχικά εγκαινιάστηκε, στους χώρους του Μουσείου, η έκθεση της Αφροδίτης Λίτη "Οι μύθοι στα χέρια μας" που αποτελείται απο μια ενότητα 18 δαχτυλιδιών-γλυπτών κατασκευασμένων απο μέταλλο, κρυστάλλους και ψηφίδες. Στην αναγγελία της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, διαβάζουμε μεταξύ άλλων :
"..βασικό στοιχείο της έκθεσης η οποία ξεδιπλώνεται στον προθάλαμο του μουσείου είναι το δαχτυλίδι, το κόσμημα που συνδέθηκε ως φυλακτό αλλά και ως σύμβολο ισχύος και εξουσίας με την προσωπική ιστορία του
 ανθρώπου, ανεξάρτητα από εποχές, θρησκείες και κοινωνίες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μυστηριακές και απρόβλεπτες δυνάμεις της φύσης, την οργή των δικών του θεών, τις εχθρικές επιθέσεις και τις δεισιδαιμονίες, ήταν απειλές που αντιμετωπίζονταν με πίστη στα φυλαχτά. 
Στην ενότητα των Δαχτυλιδιών, η διαφορετική δύναμη που εκπέμπει το κάθε μαγικό δαχτυλίδι, της δίνει μια μυστική ώθηση, την κάνει να διαπεράσει τους κινδύνους της γραφικότητας, αλλά και να τιθασέψει το δύσκολο κυκλικό σχήμα, μετατρέποντάς το σε ένα ελεύθερο γλυπτό. Οι φόρμες που έχουν προκύψει, μόνες ή σε μεταξύ τους συνδυασμούς, μεταμορφώνονται κάτω από το φως και σε διαφορετικά περιβάλλοντα".
Η ίδια η καλλιτέχνις παρουσίασε στο κοινό το κάθε κομμάτι της συλλογής της και εξήγησε το σκεπτικό της δημιουργία του.
Η γιορτή συνεχίστηκε στον αύλειο χώρο του Μουσείου με ένα οδοιπορικό στις χαμένες πατρίδες απο τον Σύλλογο Μικρασιατών Ιτέας και παρουσίαση χορών της Μικράς Ασίας απο τον όμιλο "Χοροστάσι"για να κλείσει με κέρασμα παραδοσιακού χαλβά στους παρευρισκόμενους.

Φωτογραφίες απο την διπλή εκδήλωση:












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου