Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΕΛΦΩΝ


Αρθρο της εφημερίδας "Αθήναι" την 20η Απριλίου 1903 για τα εγκαίνια του Μουσείου Δελφών που έγιναν την προηγούμενη ημέρα 19/4/1903.

Απο το αρχείο του συλλέκτη Λουκά Παπαλεξανδρή. 
Πηγή : ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

"Τηλεγραφική ανταπόκρισις,
- Οι εκφωνηθέντες λόγοι,
-Παλαιοί και σύγχρονοι Γαλάται.

ΔΕΛΦΟΙ, 19 Απριλίου,
ώρα 11.26μ.μ. - Υποδοχή έκτακτος εγένετο εν Ιτέα, ζητοκραυγαζόντων των μαθητών και των πολιτών εις την κατάμεστον παραλίαν. Ο Νομάρχης προσφωνεί Ιταλιστί.

Εις Χρισσόν ομοίως εγκάρδιος. Αι οικίαι, κεκοσμημέναι με σημαίας ελληνογαλλικάς και με τάπητας ανηρτημένους και εξώστας ποικιλοχρώμους. Οι χωρικοί φουστανελλοφόροι ραίνουν τους διερχομένους επισκέπτας.
  Αφίχθημεν εις Δελφούς περί την 11 π.μ. Απο πρωίας συνεκεντρώθη εκεί πλήθος κόσμου εκ των περιχόρων καθιστόν αδιάβατον την κεντρικήν δημοσίαν οδόν. Ποικίλαι είναι οι αμφιέσεις χωρικών προεξαρχόντων των Αραχωβιτών.
 Οι μαθηταί του γυμνασίου Αμφίσσης ψάλουν την μασσαλιώτιδα. Επι τη εμφανίσαι του κ. Σωμιέ προσφέρουν ανθοδέσμας, χιλιάδας δε κόσμου εκρήγνυνται εις ζητοκραυγάς. Εν τω Μουσείω ομίλησεν ο κ. Μαυρομιχάλης επι του προστύλου του θησαυρού των Κνιδίων, αναστηλωθέντος. Ο ρήτωρ καταχειροκροτείται.
 Κατόπιν ο κ. Ωμόλλ είπεν οτι αι ανασκαφαί των Δελφών ήσαν ονειροπόλημα πάντων των αρχαιολόγων ξένων και Ελλήνων πατριωτών. Ευγνωμονεί τον Βασιλέα και την Κυβέρνησιν, αντιπροσωπευθέντας κατά την εορτήν και ευχαριστεί τον κ. Καββαδίαν δια την παρασχεθείσαν συνδρομήν. Παραδίδει εις την Κυβέρνησιν την εμπιστευθείσαν παρακαταθήκην μετά δεκαετίαν και εν τέλει φρονεί οτι η εργασία εκαρποφόρησε.
 Κατόπιν ο κ. Σωμιέ ωμίλησεν ενθουσιωδώς εξαρθείς εις ύψος εμπνευσμένου ρήτορος, "Οι Γαλάται, είπεν εν τέλει, οι πρόγονοι ημών, εβεβήλωσαν πάλαι τον χώρον τούτον όπως διαρπάσωσι τα πλούτη. Οι νεώτεροι όμως αποπλύνουν εκείνην την βεβήλωσιν φέροντες εις φώς την αθανασίαν της Ελλάδος. Οι Ελληνες και οι Γάλλοι συνηντήθησαν σήμερον και αν συμβουλευθώμεν τώρα την Πυθίαν που βαίνομεν, θ' απαντήσει : Δια της εργασίας προς την πρόοδον". Ατελεύτητα χειροκροτήματα εκάλυψαν τον λόγον.
 Τούτον διαδέχεται ο κ. Καραπάνος εξάρας το συντελεσθέν έργον και συγχαρείς την Γαλλικήν κυβέρνησιν. Είτα ο κ. Ρουζόν ακαδημαϊκός ομιλεί. Τέλος ο κ. Καββαδίας και ο κ. Ωμόλλ εξήγησαν λεπτομερώς τας αρχαιότητας.
 Οι κεκλημένοι εγευμάτισαν εις το θέατρον, μεταβάντες είτα εις το στάδιον, όπου επηκολούθησαν χοροί και αγώνες δρόμου και δίσκου. Νικητής του δρόμου ανεδείχθη ο Λύτρας, Αμφισσεύς, έλαβε δε πολύτιμον κύπελλον δώρον του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο κ. Σωμιέ ενθουσιασθείς λαβών πολλούς απο την χείρα εχόρευσε μετ' αυτών. Η ημέρα υπήρξε θαυμάσια. Οι ξένοι ανεχώρησαν καταμαγευμένοι.
 Ο κ. Σωμιέ μετά του κ. Κονστάν ανεχώρησαν ήδη εις Κωνσταντινούπολιν.

* Η φωτογραφία κορυφής είναι απο την ημέρα των εγκαινίων.




Το μουσείο υπο κατασκευή - Αρχείο Μουσείου Δελφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου