Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

ΟΙ ΕΓΧΡΩΜΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ 1913


Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες των Δελφών προέρχονται απο το μακρινό 1913 και στην συνέχεια θα διαβάσετε ένα μικρό ιστορικό για το πως έγινε αυτό και ποιός ήταν ο “υπεύθυνος”. Στο τέλος του κειμένου οι φωτογραφίες.


- Η ανθρωπότητα οφείλει τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφικές αποτυπώσεις στους αδελφούς Lumiere που έκαναν την σπουδαία εφεύρεση της αυτοχρωμίας. Ο Albert Kahn όμως ήταν αυτός που στην πραγματικότητα έδωσε αξία σε αυτή την πρωτοποριακή για την εποχή της εφαρμογή γιατί διέθετε το όραμα και την οικονομική επιφάνεια για να το υποστηρίξει.



ALBERT KAHN, ΕΝΑΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ

Ο Albert Kahn (1860-1940) ήταν πλούσιος Γάλλος τραπεζίτης. Πάνω απ' όλα όμως ήταν ένας ανθρωπιστής που εργάστηκε σε όλη τη ζωή του για την ειρήνη.

Ταξίδεψε πολύ, ειδικά στην Ασία. Μεταξύ 1898 και 1931, δημιούργησε ή χρηματοδότησε διάφορα ιδρύματα για την κατανόηση μεταξύ των λαών και τη διεθνή συνεργασία. Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η κοινωνία αλλάζει και θέλει να απαθανατίσει τον κόσμο μέσω της φωτογραφίας και των ταινιών.

Το 1905, οι αδελφοί Lumiere ανακάλυψαν, και στην συνέχεια τελειοποίησαν, την μέθοδο της αυτοχρωμίας που έδινε χρώμα στις μέχρι τότε ασπρόμαυρες φωτογραφίες και έτσι ο A Kahn απέκτησε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, συμπληρωματικό στην αρχική του ιδέα, να καταγράψει τον κόσμο σε χρώμα.

Η αυτοχρωμία υπήρξε ο πρόδρομος της σύγχρονης διαφάνειας γιατί η εικόνα αποτυπωνόταν σε γυάλινη πλάκα που για δεί κανείς το αποτέλεσμα χρειαζόταν προβολή της με μια οπίσθια πηγή φωτός. Η γυάλινη πλάκα, μέσα απο μια διαδικασία όπου γινόταν χρήση αμύλου πατάτας και χρωστικών ουσιών σε πορτοκαλί, πράσινο και μώβ αποκτούσε χρώματα αντίστοιχα των φυσικών.

Μεταξύ του 1910 και 1930 ο A. Kahn στέλνει φωτογράφους και κινηματογραφιστές σε περίπου πενήντα χώρες. Το αποτέλεσμα είναι 72.000 αυτόχρωμες-φωτογραφικές πλάκες και 100 ώρες σε ασπρόμαυρα φίλμ.

Για τον A.Kahn, ήταν ένα όραμα δημιουργίας μιας μαρτυρίας των πτυχών, των πρακτικών και των τρόπων ανθρώπινης δραστηριότητας, των οποίων η μοιραία εξαφάνιση αποτελούσε θέμα χρόνου. Ήταν επίσης πεπεισμένος ότι η γνώση των ξένων πολιτισμών ενθαρρύνει τον σεβασμό και τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των λαών.

Οι αποστολές του στην Ελλάδα είναι οι εξής:

-1913: Θεσσαλονίκη, Άγ. Όρος, Κέρκυρα, Αθήνα, Kόρινθος, Δελφοί (φωτογράφος ο Auguste Leon)
-1918: Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος και Κύπρος
-1927: Στο νησί της Δήλου, Κρήτη (Ηράκλειο, η Κνωσός στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων), Μύκονος και Αθήνα

Ολο το πολύτιμο αρχείο του βρίσκεται σήμερα στο μουσείο που έχει το όνομά του στο Παρίσι.




ΔΕΛΦΟΙ - ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ








ΔΕΛΦΟΙ - ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 










ΔΕΛΦΟΙ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

















ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ












ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥΣ

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου