Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

1888, ΑΙ ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ (ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑΙ) ΑΝΑΣΚΑΦΑΙ

Επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων του Καστριού προς την κυβέρνηση για την καθυστέρηση της έναρξης των ανασκαφών και την διευθέτηση όλων των άλλων ζητημάτων που προκύπουν απο αυτή, όπως η ανώφελη οικοδόμηση στον ίδιο χώρο, η μετεγκατάσταση, οι αποζημιώσεις, κλπ.
Η επιστολή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Παλιγγενεσία" στις 3 Ιουνίου 1888. Αν και το αντίγραφο που δημοσιεύουμε έχει διασωθεί στο μονοτονικό, η γλώσσα είναι η απλή καθαρεύουσα των δημοσίων εγγράφων της εποχής.



Αι εν Δελφοίς ανασκαφαί

Επιστέλλουσιν ημίν εκ Δελφών τα εξής: 
«Απορούμεν τη αληθεία ημείς οι κάτοικοι των Δελφών, οίτινες πληρώνομεν πολύ ακριβά την αναβολήν των εργασιών της ανασκαφής, ως κατωτέρω θέλομεν καταδείξει, διατί δεν ήρξατο εισέτι η Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία τας εργασίας της, μάλιστα μετά πάροδον τόσου χρόνου από της επιψηφίσεως της συμβάσεως, και δεν ειξεύρομεν τίνες οι λόγοι οι κωλύοντες την Εταιρείαν ίνα προβή επί το έργον. 
Ως να μη ήρκει η τελεία σχεδόν καταστροφή, ην υπέστημεν εκ του μεγάλου σεισμού του 1870, υφιστάμεθα τα αυτά και έτι χείρονα κακά με το αόριστον αυτό της ευλογημένης ανασκαφής, διότι ούτε να οικοδομήσωμεν δυνάμεθα, ούτε τας τυχόν βλαφθείσας οικίας να επισκευάσωμεν, τινές δε εξ ημών με το σήμερον και αύριον μένουν τανύν εν ξυλίνοις παραπήγμασι. Δεν έχομεν δε ειμή εκ των δύο μερικών ανασκαφών των γινομένων εική [sic] και ως έτυχε ανά την κωμόπολίν μας, νοσήματα ενδημικά πλείστα, άτινα βοηθούμενα δυστυχώς υφ’ όλων των ανθυγιεινών κανόνων, αποστέλλουσι πολλούς των κατοίκων εις τον Άδην. 



Εκτός τούτου κατέστη δυσκολωτάτη και η συγκομιδή των προϊόντων μας, μάλιστα εν ώρα χειμώνος, ως εκ της καταστροφής των οδών και του λίαν επικλινούς και ανωμάλου εδάφους, εφ’ ου υπάρχει η κωμόπολις Δελφών. 
Αλλ’ όσον εξ ενός μεμφόμεθα την Γαλλικήν Αρχαιολογικήν Εταιρείαν, τόσον εξ άλλου αιτιώμεθα την Κυβέρνησίν μας διά την ολιγωρίαν ην δεικνύει επί του ζητήματος αυτού του τόσον σπουδαίου, αιτιώμεθα, λέγομεν, την Κυβέρνησιν διότι δεν είδομεν να εκδοθή Βασιλ. διάταγμα του νέου συνοικισμού, να γείνουν εκτιμήσεις οικιών, αγρών και συνεπώς αι αποζημιώσεις, ούτε άλλο τι πείθον ημάς ότι γενήσεται η ανασκαφή. 
Εάν δε δυστροπή η Γαλλ. Εταιρεία, τότε ας δώση την άδειαν η Κυβέρνησις εις άλλην Εταιρείαν Αρχαιολογικήν εις την Γερμανικήν ήτις κατά το λέγειν δύο επισήμων ξένων Γερμανών, τελευταίως διελθόντων εκ Δελφών, επιδιώκει την πραγμάτωσιν της ανασκαφής των Δελφών παντί σθένει. Ή επί τέλους ας παραιτηθή διόλου η Κυβέρνησις της ιδέας αυτής, δηλόνουσα τούτο ημίν, όπως πλέον σκεφθώμεν και εκ των ενόντων φροντίσωμεν περί της βελτιώσεως των αναγκών του τόπου μας. 



Εν μόνον γνωρίζομεν τη Κυβερνήσει, ότι ως εκ της ελλείψεως επιτοπίου δημοτικής αρχής και εκ της εκκρεμότητος του ζητήματος, περιήλθεν η θέα της κωμοπόλεώς μας εις οικτροτάτην κατάστασιν, και οι καθ’ εκάστην ξένοι επισκέπται βλέποντες τους Δελφούς ως εν κατόπτρω αποκομίζουσι εκ της Ελλάδος απερχόμενοι τας χειρίστας εντυπώσεις, όπερ δεν είναι κολακευτικόν δι’ έθνος, το οποίον αξιοί να έχη θέσιν μεταξύ των πεπολιτισμένων Κρατών. Φρονούμεν λοιπόν ότι ο κ. Πρωθυπουργός, λαμβάνων υπ’ όψιν τα’ ανωτέρω δίκαια παράπονά μας, θέλει επιληφθή σπουδαίως του ζητήματος της γενικής ανασκαφής του χώρου των Δελφών, δίδων ποιάν τινά λύσιν επί του τόσον δι’ ημάς ζωτικού και μάλα ενδιαφέροντος ζητήματος.» 

* Οι φωτογραφίες είναι απο το Καστρί, πρίν την μεγάλη ανασκαφή που ξεκίνησε τελικά στο τέλος  του 1892 (Αρχείο DELPHI-PHOTO-HISTORY)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου