Αναφορές στον τύπο της εποχής για επίσημους επισκέπτες στους Δελφούς λίγο πρίν και κατά την διάρκεια της μεγάλης ανασκαφής (1884-1904).
Εκτός απο τους εντόπιους (βασιλική οικογένεια, πολιτικούς, κλπ) διαβάζουμε για ένα πλήθος διακεκριμένων ξένων ανάμεσα στους οποίους ο Αρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν και ο Ζορζ Κλεμανσό που αργότερα διετέλεσαν πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας αντίστοιχα.
Η γλώσσα είναι η απλή καθαρεύουσα της τότε εποχής σε μεταφορά απο το πρωτότυπο, εκτός του πολυτονικού.
* Οι βασιλείς εις Δελφούς
Εστία, 3, 29/04/1899
– Ιδιαιτέρα τηλεγραφική υπηρεσία της «Εστίας». – Την Βασιλικήν Οικογένειαν εξ Ιτέας μετά των υπασπιστών και αξιωματικών της «Αμφιτρίτης» παρηκολούθησαν παραγγελθέντες ο πρόεδρος, ο Εισαγγελεύς, ο Αστυνόμος Αμφίσσης, ο Δήμαρχος και ο βουλευτής κ. Παπαθανασίου εις Χρισσόν. Η υποδοχή εκεί ενθουσιωδεστάτη. Ζητωκραυγαί, σημαίαι, οδοί επεστρωμέναι δια ταπήτων. Ο δήμαρχος Κρίσσης δια μακρών προσεφώνησε, ομιλήσας περί της συναλλαγής των υπαλλήλων. Ο Βασιλεύς εις ταύτα απήντησεν: «Εις την επιστροφήν, εις την επιστροφήν». Εκ Χρισσού ο Βασιλεύς και οι Βασιλόπαιδες μετέβησαν πεζή εις Δελφούς, όπου έφθασαν την μεσημβρίαν και εκάθισαν εις έν καφενείον αναμένοντες τους λοιπούς δι’ αμαξών ερχομένους. Η υποδοχή και ενταύθα εγκαρδιωτάτη. Σημαίαι, χοροί υπό των κατοίκων, άσματα υπό των μαθητριών, άνθη, περιστεραί κτλ. Το γεύμα παρετέθη εις την Κασταλίαν, παρεκάθησε δε μόνον ο δήμαρχος. Ακούσατε τώρα και το μεννού: Αυγά, σαλάμι, αρνί ψητό και κρομμυδοσαλάτα. Το γεύμα ηκολούθησε μακρά επίσκεψις των αρχαιοτήτων. Εκεί ο Βασιλεύς δεικνύων μίαν πέτραν εις τον Δήμαρχον Αμφίσσης είπεν αστειευόμενος. «Με αυτές να στρώσητε τους δρόμους σας δια να δημοκοπήσητε και να γίνητε πάλιν δήμαρχος». Οι Βασιλείς ανεχώρησαν περί την έκτην δι’ αμαξών. Προπομπή Δελφών και Χρισσού ενθουσιωδεστάτη. Εις την Ιτέαν έφθασαν την ογδόην ώραν, τους υπεδέχθησαν δε οι κάτοικοι με σημαίας, Βεγγαλικά και ζητωκραυγάς ατελευτήτους. Ο Βασιλεύς και πάντες οι λοιποί, ευθυμότατοι, ευχαριστημένοι επιβιβάσθησαν αμέσως. Η «Αμφιτρίτη» ανεχώρησεν σήμερον εννάτην· λαός παντού υπεδέχθη ενθουσιωδέστατα Βασιλείς του.
* Επίσκεψη Chamberlain στους Δελφούς
1. Παλιγγενεσία, 3, 14/11/1886
Ο κ. Τσαίμπερλεν μετά της οικογενείας του, του κ. Κόλλιγκς, και του γεν. εφόρου των αρχαιοτήτων κ. Καββαδία επισκεφθέντες τους Δελφούς, κατήλθον χθες την πρωίαν εις Ιτέαν, όπου επιβιβασθέντες των «Ψαρρών» κατέπλευσαν την μεσημβρίαν εις Πάτρας. Οι επίσημοι ξένοι εξηλθον και επεσκέφθησαν την πόλιν των Πατρών, σήμερον δ’ αναχωρούσι εις Κατάκωλον, ίνα εκδράμωσιν εις Ολυμπίαν, προς επίσκεψιν των εκεί αρχαιοτήτων.
2. Αιών, 4, 19/11/1886
Τον Άγγλον πολιτευόμενον κ. Τσιάμπερλαιν , μεταβαίνοντα εις επίσκεψιν των Δελφών, προσεφώνησεν ο δήμαρχος Κρίσσης κ. Ευθύμιος Πολίτης ειπών, ότι η αγγελία της μεταβάσεως αυτού εις τα μέρη εκείνα ενέπλησε χαράς τους κατοίκους γιγνώσκοντας τα φιλελληνικά φρονήματα του διαπρεπούς πολιτευτού, εύχονται δε ίνα η θεία Πρόνοια καθηδηγή εσαεί τους πολιτικούς της Αγγλίας επ’ αγαθώ της ανθρωπότητος και ιδίως των λαών της Ανατολής. Απαντών εις την προσφώνησιν ταύτην ο κ. Τσιάμπερλαιν ηυχαρίστησε τω δημάρχω επί τη γενομένη εις αυτόν υποδοχή, διετράνωσε τας προς την Ελλάδα συμπαθείας αυτού και είπεν ότι θεωρεί εαυτόν ευτυχή, διότι περιηγηθείς την Ελλάδα, ηδυνήθη ιδίας αντιλήψεσι να πεισθή περί της μεγάλης αυτής προόδου, υπισχουμένης μέγα μέλλον. – Εν Αμφίσση αι μαθήτριαι, εξελθούσαι εις δεξίωσιν του κ. Τσιάμπερλαιν, προσήνεγκον εις την αδελφήν και την κόρην αυτού ωραίας ανθοδέσμας.
* Η άνοδος εις τους Δελφούς
Εστία, 2, 20/02/1903
Ο Γάλλος υπουργός της Παιδείας κ. Σαμιέ μετά του τμηματάρχου των Ωραίων Τεχνών κ. Ρουζόν ετοιμάζονται διά το ταξείδι των εις την Ελλάδα την προσεχή άνοιξιν ότε θα παραστούν επισήμως εις τα εγκαίνια του Μουσείου των Δελφών εν τω οποίω θα συγκεντρωθούν αι ανακαλυφθείσαι αρχαιότητες υπό των εταίρων της Γαλλικής Σχολής και υπό την διεύθυνσιν του κ. Ωμόλλ. Ο Γάλλος υπουργός προηγουμένως θα διέλθη εκ Ρώμης όπου θα γίνει αναμνηστική εορτή της εγκαταστάσεως της καλλιτεχνικής Ακαδημίας της Γαλλίας εις το μέγαρον των Μεδίκων. Εκ της Ιταλικής πρωτευούσης ο Γάλλος υπουργός θα φθάση εις την Ελληνικήν και θα μεταβή εις Δελφούς. Ως γνωστόν και ολόκληρον καραβάνι ξένων αρχαιολόγων και περιηγητών αναμένεναι διά τας εορτάς των Δελφών. Το μόνον δε περίεργον θα είνε ότι ενώ θα έλθουν και εξ Αμερικής ακόμη οι Αθηναίοι θα μείνουν στα σπητάκια των και θα περιορισθούν εις τους περιπάτους των μέχρι Φαλήρου ή Κηφισσιάς θα θεωρήσουν δε ως περιττήν και μιαν εκδρομήν την ημέραν εκείνην μέχρι Δελφών!
* Ο κ. Δηλιγιάννης εις Δελφούς
Το Άστυ, 3, 25/04/1898
Ο κ. Θεόδ. Π. Δηλιγιάννης χθες την εσπέραν απήλθε μετά των οικείων του εις Δελφούς χάριν αναψυχής, επανακάμπτει δε μετά τρεις ημέρας ενταύθα.
* Ο δουξ του Μεκλεμβούργου εις Δελφούς
Το Άστυ, 2, 13/05/1895
Χθες την 9ην π. μ. απήλθε δια της ατμοημιολίας «Κίσσης» εις Δελφούς ο ενταύθα παρεπιδημών δούξ Ερρίκος του Μεκλεμβούργου Σβέριν. Τον υψηλόν ξένον συνοδεύουσιν ο πρέσβυς της Γερμανίας μετά της κυρίας του. Εν Δελφοίς θα παραμείνωσιν επί δύο ημέρας.
* Ο κ. Σιμόπουλος εις τους Δελφούς
Το Άστυ, 1, 01/07/1902
(Ιδιαίτερον τηλεγρ. του «Άστεως») ΔΕΛΦΟΙ, 30 Ιουνίου. - Σήμερον ο κ. Σιμόπουλος εξέδραμε μέχρι Δελφών, όπως επισκεφθή τας εκεί αρχαιότητας. Εν Χρισσώ, καίπερ δηλώσαντα εις τους παμπληθείς αυτού φίλους, ότι επιθυμεί, ίνα απόσχωσι πάσης υποδοχής και επιδείξεως, υπεδέξαντο αυτόν δια συμπυροβολισμών και ουρανομήκων ζητωκραυγών άπειροι φίλοι, τα τρία τέταρτα σχεδόν της κωμοπόλεως. Ο κ. Σιμόπουλος παραμείνας εν τη οικία του κ. Μηταυτσή, ισχυρού κομματάρχου, τρία περίπου τέταρτα, ανεχώρησε δια Δελφούς, επισκεφθέντων αυτόν κατά την εν Χρισσώ παραμονήν του πλείστων κατοίκων. Τον κ. Σιμόπουλον παρηκολούθουν, Τερτίπης βουλευτής Καρδίτσης, Κουτρουμπούσης Δήμαρχος Καλλιέων και ο υποφαινόμενος εκ καθήκοντος δημοσιογραφικού. Εν Δελφοίς η υποδοχή υπήρξε πάνδημος και πανηγυρική. Άπαντες κάτοικοι των Δελφών ηγουμένων εγχωρίων οργάνων υπεδέχθησαν τον ευεργέτην των εις τέταρτον περίπου έξω κωμοπόλεως, ενθουσιωδώς ζητωκραυγάζοντες και εν πομπή οδηγήσαντες αυτόν μέχρι της οικίας του κ. Παπαλεξάνδρου, ένθα κατέλυσε. Τον κ. Σιμόπουλον επεσκέψαντο πάντες οι κομματάρχαι Δελφών, εν οίς και Τραπεζούντιός τις μεγαλέμπορος παρεπιδημών ενταύθα, όστις χαιρετήσας αυτόν είπε ταύτα. - Χαιρετώ υμάς ως αντιπροσωπεύων τον υπόδουλον Ελληνισμόν, όστις αποβλέπει προς Υμάς ως προς τον μόνον ανορθωτήν των οικονομικών της χώρας. Ο κ. Σιμόπουλος επανέρχεται απόψε εις Άμφισσαν.
* Ο κ. Λομβάρδος εις τους Δελφούς
Το Άστυ, 2, 24/07/1904
Το προσεχές Σάββατον ο υπουργός της Παιδείας κ. Λομβάρδος συνοδευόμενος υπό του διευθυντού του Γαλλικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου κ. Ολώ, του εφόρου των αρχαιοτήτων κ. Βυζαντινού και δύο νομομηχανικών θα μεταβή εις Δελφούς προς επίσκεψιν του εκεί Αρχαιολογικού Μουσείου και των ενεργουμένων ήδη ανασκαφών. Ο κ. Λομβάρδος μέχρις Ιτέας θα μεταβή επιβαίνων πολεμικού πλοίου, εκείθεν δε μέχρι Δελφούς εφ’ αμάξης.
* Γάλλοι περιηγητές στους Δελφούς
ο Άστυ, 3, 06/09/1900
Ο πρόεδρος της γαλλικής Βουλής κ. Δεσσανέλ, ο ναύαρχος Δυπερέ, ο βυζαντινολόγος Σχλούμπερζε επισκεφθέντες τας εν Δελφοίς αρχαιότητας επέβησαν χθες την πρωίαν της εν Ιτέα αναμενούσης αμερικανικής θαλαμηγού «Ναμουνά», η οποία μετέφερεν αυτούς εις Πάτρας. Εκείθεν χθες την νύκτα οι επίσημοι ταξειδιώται ανεχώρησαν με την θαλαμηγόν των επανερχόμενοι εις την Ευρώπην. Τους επισήμους ξένους συνώδευσε μέχρι Δελφών ο διερμηνεύς του ξενοδοχείου η «Μεγάλη Βρεττανία» κ. Θεοβάλδος.
* Αυτοψία στους Δελφούς
Νέα Εφημερίς, 3,4, 22/09/1891
Την παρελθούσαν δευτέραν, 16 οδεύοντος, ανεχώρησεν εις Άμφισσαν και εκείθεν εις Δελφούς η παρά του αρμοδίου υπουργείου διορισθείσα επιτροπή προς εκτίμησιν του χώρου, εξ ου γενήσεται παρά της γαλλικής αρχαιολογικής εταιρίας ανασκαφή προς ανακάλυψιν του ναού του Απόλλωνος και άλλων αρχαίων των προγόνων μας μνημείων και των κειμένων εν αυτώ οικημάτων και κτημάτων των κατοίκων Δελφών. Η επιτροπή αύτη συγκειμένη παρ’ αρχαίων και διακεκριμένων υπαλλήλων, ήτοι των κκ. Π. Ζαφειρίου νομομηχανικού, Κ. Παπαγιαννοπούλου τμηματάρχου των αμμέσων φόρων του υπουργείου των οικονομικών, εγγυάται την δικαίαν εκτίμησιν των καταλαμβανομένων κτημάτων και την ταχείαν αποζημίωσιν των ιδιοκτητών.
* Ο Κλεμανσώ εις Δελφούς
Εστία, 3, 23/05/1896
Κατά τηλεγράφημα προς το υπουργείον ο Γάλλος πολιτευτής κ. Κλεμανσώ διήλθε σήμερον εξ Αραχώβης, όπου και παρέμεινε ξενιζόμενος υπό του δημάρχου. Εξ Αραχώβης αναχωρεί μεταβαίνων εις Δελφούς, όπου θα φθάση σήμερον την εσπέραν.
* Ο βαρώνος δε Βαρισβέργ στους Δελφούς
Στοά, 1, 15/06/1884
Διατρίβει εν Δελφοίς χάριν αρχαιολογικών μελετών ο εν Κερκύρα πρόξενος της αυστροουγγαρίας βαρόνος Δε Βαρισβέργ.
* Γερμανοί πρίγκηπες εις Δελφούς
Το Άστυ, 1, 04/04/1903
Σήμερον την πρωίαν επιβαίνοντες της θαλαμηγού «Ζέφυρος», έφθασαν εδώ οι Γερμανοί πρίγκηπες. Η μικρά μας πολίχνη ήτο από άκρου εις άκρον σημαιοστόλιστος, οι δε κάτοικοι φέροντες τας καινουργείς ενδυμασίας των, συνεκεντρώθησαν εις την προκυμαίαν ίνα χαιρετίσωσι τους Υψηλούς επισκέπτας. Το θέαμα ήτο γραφικόν και εν τη φυσική και εν τη απέριττω απλότητί του θαυμάσιον. [Ταχύτατο] […] [εξαπολιθείς] εκ της θαλαμηγού άμα τω τονισμώ της αγκύρας, απεβίβασε τους πρίγκηπας εις την αποβάθραν όπου εν επισήμω στολή τους, υπεδέχθησαν ο Νομάρχης, ο Εισαγγελεύς, ο αστυνόμος και ο Δήμαρχος της Αμφίσσης, αστυφύλακοι δε και εύζωνοι και πεζοί [απένειμαν] τας τιμάς. Άμα εξήλθον εις την ξηράν ο Νομάρχης κ. [Φορέστης] προσεφώνησεν αγγλιστί τους Πρίγκηπας, οίτινες ηυχαρίστησαν αυτόν διά την υποδοχήν των. Μετά τούτο ένα μετά τον άλλον παρουσίασαν εις αυτούς τον Εισαγγελέα, τον Αστυνόμον και τον Δήμαρχον. Ο Διάδοχος της Γερμανίας παρεκάλεσε τότε τον κ. Νομάρχην να τω προμηθεύση ίππον, όπως έφιππος απέλθη εις Δελφούς. Η επιθυμία του πάραυτα εξετελέσθη και την 10 π. μ. οι πρίγκηπες μετά της συνοδείας των ανεχώρησαν εις Δελφούς. Καθ’ οδόν εις αναλόγους αποστάσεις είχον ταχθή ευσταλείς εύζωνοι και πεζοί. Την 4 1/2 μ. μ. αφού επί εξ όλας ώρας υπό την οδηγίαν του κ. Ωμόλ περιειργάσθησαν τας αρχαιότητας επανήλθον ενταύθα, όπου ανέμενεν αυτούς ο κ Νομάρχης μετά των άλλων Αρχών. Ο Διάδοχος εξέφρασε προς αυτόν την επιθυμίαν να προμηθευθή τσαρούχια και εγχωρίους τάπητας, ίνα τα λάβη μεθ’ εαυτού ως ενθύμιον. Δυστυχώς η υψηλή του αύτη επιθυμία δεν κατέστη δυνατόν να εκπληρωθή διότι δεν υπήρχον πρόχειρα τοιαύτα είδη. Απεχαιρέτισαν τότε τας αρχάς της πόλεως και τον Νομάρχην και ανήλθον εις την θαλαμηγόν των. Δράττομαι της ευκαιρίας ταύτης όπως γίνω διερμηνεύς της αρίστης εντυπώσεως, την οποίαν γενικώς επροξένησε παρ’ ημίν ο νέος Νομάρχης κ. Φορέστης. Ευγενής και ευπροσήγορος έχει κατακτήσει της συμπαθείας όλων ανεξαρτήτως των πολιτικών φρονημάτων εκάστου. Διότι είνε αφατρίαστος, προσηνής και προς όλους πρόθυμος. Ο τόπος ελπίζει απ’ αυτόν πολλά, διότι έχει καλάς διαθέσεις και επιθυμεί ν’ αφήση ίχνη της διαβάσεώς του. Άμα τη αφίξει του αντελήφθη αμέσως των αναγκών τη Αμφίσσης και επιθυμεί το επ’ αυτόν να την προαγάγη. Καταλληλότατος δε κρίνεται διά την ευκαιρίαν των προσεχών εν Δελφοίς εορτών διότι και ευπαρουσίαστος είνε και τον τρόπον του φέρεσθαι γνωρίζει και την Αγγλικήν και την Ιταλικήν γλώσσα.
Πηγή : open archives
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου