Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

ΕΘΙΜΑ ΚΑΣΤΡΙΟΥ -ΔΕΛΦΩΝ


Στο βιβλίο του αείμνηστου Αλέξανδρου Κοντολέοντος "ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ" , εκδ. 1911,  γίνεται αναφορά σε κάποια τοπικά έθιμα με σημαντικότερα ίσως αυτό της πρώτης του έτους αλλά και το άλλο του αμίλητου νερού για θεραπευτικούς λόγους,  και τα δύο αυτά -μαζί και του Κλήδωνα- με επίκεντρο την πηγή της Κασταλίας και το νερό της.



-ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Στους σημερινούς Δελφούς (γράφει ο Αλέξανδρος Κοντολέων) υπάρχει η εξής συνήθεια. Ολοι οι κάτοικοι της κωμοπόλεως την πρώτη του έτους και πολύ νωρίς τα ξημερώματα πάνε στην Κασταλία πηγή κρατώντας αγγεία και σκεύη στα οποία περιέχονται δημητριακοί καρποί και πλακούντια (πλακούντια : τα γλυκά που ετοίμαζαν απο τις παραμονές για να υποδεχτούν αυτή την γιορτινή

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΜΑΝΤΕΙΟΥ (1936)

Ο Άγγελος Τανάγρας -πραγματικό όνομα: Άγγελος Ευαγγελίδης, (1877-1971) ήταν ψυχοφυσιολόγος και ο ιδρυτής  της πρώτης εταιρείας ψυχικών ερευνών στην Ελλάδα το 1923. Θεωρείται από πολλούς "πατέρας της ελληνικής παραψυχολογίας".


Στην φωτογραφία ο Α.Τ. με τις "Πυθίες" του


Η προσπάθεια αναβίωσης του μαντείου των Δελφών το 1936

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ "ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ"

 Ο σπουδαίος μας συγγραφέας Ανδρέας Καρκαβίτσας επισκέφθηκε τους Δελφούς (Καστρί) λίγους μήνες πριν γίνει η μετεγκατάσταση των κατοίκων και ξεκινήσει η μεγάλη ανασκαφή (1892).
 Κατέγραψε τις εντυπώσεις του και τις δημοσίευσε στην εφημερίδα Εστία κάποια στιγμή μέσα στο ίδιο έτος. Μαζί με την γλαφυρή περιγραφή του μας δίνει ένα πλήθος λαογραφικών και άλλων στοιχείων της τοπικής κοινωνίας πoλλά απο τα οποία δεν έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας.
(Εχει κρατηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου κειμένου)

Ανδρέα Καρκαβίτσα “ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ”

Μέχρις ότου έρθη ο γιατρός του χωριού, εις τον οποίον ήμουν συστημένος, εκάθησα να ξεκουρασθώ εξω απο τον καφενέ. Εβδομάδες ολόκληρες εγύριζα τότε πεζός

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΦΙΚΟ "ΜΥΣΤΗΡΙΟ" ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

“Δελφικό Μυστήριο”.. !

Αυτός ο παραλληλεπίπεδος λίθος της φωτογραφίας, που βρίσκεται στο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη ενα λόγο ενδιαφέροντος και έρευνας ως προς τα δελφικά (και ελληνικά) πράγματα της αρχαιότητας.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

1927-2017, 90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΔΕΛΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ"


Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου έλαβαν τέλος οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του σωματείου μας για τα 90 χρόνια από τις πρώτες Δελφικές Εορτές.
Το τριήμερο 15 με 17 Σεπτεμβρίου προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε το ανεξίτηλο στίγμα που άφησαν οι Δελφικές Εορτές στη συλλογική μνήμη και πρακτική των ανθρώπων που έμεναν μόνιμα στους Δελφούς και την γύρω περιοχή. Πώς βίωσαν οι κάτοικοι της εποχής τις Δελφικές Εορτές. Προσπαθήσαμε να ανασυνθέσουμε την παρουσία και συμμετοχή των ντόπιων μέσα από μία πολυμορφική εκδήλωση μνήμης και γνώσης.

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΚΟΧΡΑΝ : Ο ΑΓΓΛΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΒΟΥΝΟ


Το όρος Κίρφη απέναντι απο Αράχοβα και Δελφούς καταλήγει στην Κίρρα σε πορεία παράλληλη με τις νότιες πλαγιές του Παρνασσού και είναι η αιτία της δημιουργίας της ιδιαίτερης κοιλάδας του ποταμού Πλειστού με τα λιόδενδρα και τις απόκρημνες πλαγιές.
Απο το 1932 η κορυφή που βρίσκεται αντίκρυ στους Δελφούς (υψ. 850μ.) αποκαλείται απο τους ντόπιους με το όνομα Κόχραν απο έναν νεαρό άγγλο περιηγητή που έπεσε απο εκεί και σκοτώθηκε. Αυτή την ονομασία που επεκράτησε σταδιακά, την βλέπουμε σήμερα σε επίσημους χάρτες και πινακίδες κρατικών υπηρεσιών και φυσικά την χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας αφού έχει πια καθιερωθεί.

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ΑΛΕΞΗΣ ΣΚΙΝΗΣ

Αλέξης Σκίνης, ο περισσότερο φωτογραφημένος Δελφιώτης μετά απο τον Ηνίοχο!

Ο Αλέξης Σκίνης ή Καντής (βαπτισμένος Αλέξανδρος) γεννήθηκε το 1863 και υπήρξε μια χαρακτηριστική φιγούρα του τόπου μέχρι τον θάνατό του, εκεί γύρω στα χρόνια του δεύτερου πολέμου.
Ηταν ο πιπιζάρης του χωριού και ο πρώτος που καλούσαν σε γάμους και χαρές – και μετά την έναρξη της μεγάλης ανασκαφής σε υποδοχές επισήμων ή ομάδων περιηγητών.
Δεν μπορούσε να λείψει ούτε απο τις Δελφικές Γιορτές των Σικελιανών το 1927 και 1930 όταν και γράφτηκαν άρθρα για χάρη του στον τύπο της εποχής.

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΣΠΟΥΔΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΛΦΙΚΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑ, "ΗΤΤΩ ΥΠΕΡ ΔΙΚΑΙΟΥ"


Τα Δελφικά Παραγγέλματα -ή και Πυθίας Γράμματα- αδιαμφισβήτητα αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν σε εποχές πολύ διαφορετικές πολύτιμες παρακαταθήκες ηθικής και αρετής.
Η φράση του Παυσανία στα Φωκικά του «Εν δε τω προνάω τα εν Δελφοίς γεγραμμένα εστιν ωφελήματα ανθρώποις» είναι χαρακτηριστική της αξίας που έδιναν οι πρόγονοί μας στις «εντολές», στους κανόνες του δικού τους πολιτισμού και της δικής τους ανώτερης θεώρησης των πραγμάτων.

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ



 1927 - 2017 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ


Με μια σεμνή και όμορφη εκδήλωση άνοιξε ο Δήμος Δελφών τον εορταστικό κύκλο για τα ενενήντα χρόνια απο τις Δελφικές Εορτές του 1927, στον αύλειο χώρο που διαθέτει το σπίτι-μουσείο των Σικελιανών, το σούρουπο της 10ης Ιουνίου.

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΤΗΚΕ ΣΑΝ ΘΕΟΣ

Απο τα πιο όμορφα εκθέματα του Μουσείου Δελφών, το άγαλμα του Αντίνοου, που ανακαλύφθηκε στην διάρκεια της μεγάλης ανασκαφής και συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου 1894.

 Ο ελληνικής καταγωγής Αντίνοος γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου* του 110 στην Κλαυδιούπολη της Βιθυνίας (σημερινό Μπολού Τουρκίας) από ποιμενική οικογένεια. Το 128, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη βορειοδυτική Μικρά Ασία, ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε ένα απροσδόκητο συναπάντημα στην Κλαυδιούπολη, με τον Αντίνοο. Απογοητευμένος από τον γάμο του με τη Σαβίνα και καταγοητευμένος από την ομορφιά του, τον ερωτεύτηκε σφόδρα.



Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΕΛΦΩΝ


Αρθρο της εφημερίδας "Αθήναι" την 20η Απριλίου 1903 για τα εγκαίνια του Μουσείου Δελφών που έγιναν την προηγούμενη ημέρα 19/4/1903.

Απο το αρχείο του συλλέκτη Λουκά Παπαλεξανδρή. 
Πηγή : ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

"Τηλεγραφική ανταπόκρισις,
- Οι εκφωνηθέντες λόγοι,
-Παλαιοί και σύγχρονοι Γαλάται.

ΔΕΛΦΟΙ, 19 Απριλίου,
ώρα 11.26μ.μ. - Υποδοχή έκτακτος εγένετο εν Ιτέα, ζητοκραυγαζόντων των μαθητών και των πολιτών εις την κατάμεστον παραλίαν. Ο Νομάρχης προσφωνεί Ιταλιστί.

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ "ΔΕΛΦΟΙ"

"Όλα ανασαίνουν μια βαθιά συγκίνηση πάνω απ’ τις συγκινήσεις μας, όταν αδειάζει ο χώρος απ’ τους ξένους κι η μεγάλη ησυχία ξαναγυρνάει στον κύκλο της, όταν σ’ ένα σπασμένο κιονόκρανο απομένουνε δυο άδεια μπουκάλια λεμονάδας αντιφεγγίζοντας ήρεμα το πρώτο φέγγος των άστρων".

Ενα ποίημα-αφήγημα του Γιάννη Ρίτσου για τους Δελφούς όπως το συνέλαβαν το πνεύμα και οι αισθήσεις του ποιητή στην επίσκεψή του το 1961.

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Η ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Εδώ και σαράντα χρόνια στους Δελφούς αναβιώνουμε το Πασχαλινό γλέντι που γινόταν κατά παράδοση μέχρι πρίν τον δεύτερο παγκόσμιο  πόλεμο στην κεντρική μας πλατεία μετά τον Εσπερινό της Αγάπης.
Η γιορτή ξέφτισε όταν ήρθαν οι κακουχίες της κατοχής και ο εμφύλιος και  για δεκαετίες δεν πραγματοποιούνταν.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, επι δημαρχίας  Γιάννη Κολομβότσου και με την υποστήριξη του τότε πολιτιστικού συλλόγου "Σικελιανός" οι Δελφοί άρχισαν ξανά να γιορτάζουν με τον παραδοσιακό Ρουμελιώτικο τρόπο το Πάσχα τους.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ο ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ



—«Ήταν θεός; Ήταν άνθρωπος; Πού να το ξέρεις…»—
Ο Άγγελος Σικελιανός, που γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 15 Μαρτίου 1884, έμελλε να αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα. Ο ίδιος ωστόσο πέθανε αποκαρδιωμένος στα 67 του χρόνια, στις 16 Ιουνίου του 1951, όταν αντί για το φάρμακό του ήπιε απολυμαντικό, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρότατα εγκαύματα το αναπνευστικό του σύστημα.

Μενέλαος Λουντέμης

Το 1976, ο φίλος του Μενέλαος Λουντέμης δημοσιεύει το βιβλίο ΟΕξάγγελος (Α. Σικελιανός) από τις εκδόσεις Δωρικός (τις περίφημες μπορντό δερματόδετες εκδόσεις του Λουντέμη με τις οποίες μεγαλώσαμε). Πρόκειται για έργο αφιερωμένο στον ποιητή, μέρος της ζωής του οποίου

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ο ΗΝΙΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΕΪΜΟΥΣ ΧΙΝΙ

Αφιέρωμα της Κατερίνας Σχινά στον βραβευμένο με Νόμπελ λογοτεχνίας μεγάλο Ιρλανδό ποιητή Σέιμους Χίνι.

Πηγή : oanagnostis.gr

“Πρέπει να πω ότι στους Δελφούς νιώθω σαν στο σπίτι μου. Ο τόπος  με βάζει στον πειρασμό να τον θεωρήσω γενέθλιο – ίσως γιατί ένας από τους πρώτους ήχους που άκουσα στη ζωή μου προερχόταν από μια παλιά νεραντλία  που υπήρχε στην αυλή του σπιτιού μας. Κάθε φορά που κάποιος αντλούσε νερό, ανεβοκατεβάζοντας τη μανιβέλα, εγώ άκουγα την πανάρχαια λέξη «ομ-φα-λός», «ομ-φα-λός».
Όμως και στην Ελλάδα νιώθω σαν στο σπίτι μου, ίσως γιατί θεωρώ τον εαυτό μου ποιητικό γιο του Ησίοδου, αφού στην πραγματική ζωή πατέρας μου

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1821 ΔΗΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

(Απο έρευνα του ιστορικού Τάκη Λάππα)


Αφού η Ελλάδα ησύχασε απ' τον πολύχρονο αγώνα για τη λευτεριά της κι έγινε πια κράτος, βάλθηκαν και οι Ρουμελιώτες, όπως κι οι άλλες επαρχίες να ξαναχτίσουν τ' αφανισμένα τους σπίτια. Γιατί στη Ρούμελη δεν υπήρχε πολιτεία ολόρθη, χωριό αγκρέμιστο. Ο εχθρός περνώντας τ' αφάνισε όλα. Ετσι και οι Καστρίτες άρχισαν να ξαναστήσουν τα σπίτια τους και να φτιάξουν το χωριό τους, που τον Ιούνιο του 1823 το είχε κάψει ο Μπερκόφτσαλης πασάς.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Jacqueline de Romilly: Δυο Πρωινά στους Δελφούς

H κλασική φιλόλογος και ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί (1913-2010) περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την επαφή της με την φύση και τις αρχαιότητες των Δελφών.

Πηγή :  epopteia gr

Είχα έλθει στους Δελφούς με κάποιους φίλους από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας, που είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την αποκάλυψη των Δελφών. Πράγματι εδώ πρέπει να φανταστούμε ένα από τα